Välja tema till WordPress

Välja tema till WordPress

BJ utgår från att du läst föregående artiklar, tagit till dig tips och råd samt köpt domänadress hos Inleed. Nu är det dags för nästa steg, att välja tema till WordPress. BJ guidar dig i valet av tema med fokus på användarvänlighet, säkerhet och design…

 

Välja tema till WordPress

 

Välja tema till WordPress

BJ vill gärna leverera en personlig hemsida till sina kunder. Helst så arbetar BJ med fria händer, men gärna i ett nära samarbete med dig som kund för att kunna tillgodose önskemål och krav på bästa möjliga sätt. BJ ger dock ett allmänt råd att, istället för att välja ett gratistema, köpa ett tema. Ett sådant premiumtema ingår i BJ:s premiumversion. När du köper ett WordPress tema så finns det några viktiga saker att tänka på!

 

 

Var ska man börja?

En bra idé kan vara att börja med WordPress egen temakatalog och välja, installera samt testa gratisteman därifrån. Om du pekar på en av miniatyrbilderna på den sidan så ser du att man kan klicka sig vidare för mer information, demo samt installation. Du kan även se vilket betyg temat fått (1 till 5 stjärnor). Givetvis vill man se så många omdömen som möjligt och ett fåtal riktigt dåliga betyg. Om flera talar om problem som fått deras hemsida att krascha på något sätt så bör man dra öronen åt sig direkt. Du bör välja teman som ett företag står bakom, inte enskilda ”ensamvargar” som programmerar och designar teman. Notera att det finns marknader för teman som verkar vara företag, men som i själva verket är en slags portal för teman, då bör du istället kolla upp utvecklaren.

 

 

Viktigt vid val av WordPress tema

Att ett WordPress tema ska vara mobilanpassat/responsivt är en självklarhet i dagens läge då yngre föredrar att använda sina smartphones istället för att surfa på datorn. Om du är intresserad så finns en del statistik om svenskarnas Internet användning hos internetstiftelsen.se. Temat ska dessutom vara lättläst, enkelt att sköta samt säkert, och det bör finnas tillgång till bra support.

 

Läsbarhet: Arial och liknande stilar, så kallade grotesker, som inte har så fina ”hårstreck” (serifer) är att föredra. Det är också bra att inte tränga ihop texter och bilder för tätt. Det bör vara ”luft” emellan. Använd inte heller palettens alla färger till texterna samt håll dig till ett begränsat antal fontstorlekar och varianter, då är du hemma vad beträffar stor del av läsbarheten.

 

 

Användarvänlighet: Hur lätt ett tema är att använda beror på om det är gratis eller om du betalar för det. Ett betaltema kallas ofta för premiumtema. Installera aldrig ett gratistema utanför WordPress egen katalog! Det kan inehålla skadlig kod. Oavsett om du väljer ett gratistema eller betalar för ditt tema så är det ett detektivarbete att hitta rätt tema. Ofta finns en premiumversion av gratisversionen och om du inte förstår hur CSS koden (designkoden) i WordPress fungerar så rekommenderar BJ att du betalar för temat. Då får då flera funktioner som inte finns i gratisversionen t.ex. att kunna ändra fonterna, färgerna och lägga in en slider på startsidan.

 

 

Support: Under information om temat kan du se när det är uppdaterat senast, och är det inte uppdaterat under det senaste året så finns en risk för att det håller på att bli gammalt och inte kommer uppdateras mer. På temats webbplats kan du kolla om det finns support och forum för svar på olika tekniska frågor. Det är viktigt att temautvecklaren är aktiv och uppdaterar sina teman regelbundet. BJ har valt teman från många olika leverantörer för att testa dessa och vill inte framhålla någon speciell, men favoriten för tillfället är VW Themes.

 

 

 

Kommande artiklar

 

Inställningar du bör ändra i WordPress
Bra att veta vid installation av tillägg
Fördelar och nackdelar med en blogg
Hur man kan förbättra sidans ranking på Google
Tänkvärt om säkerhet i WordPress

 

Resten av artiklarna ovan är ”under pennan” och föregående artiklar hittar du i sidans högerspalt under rubriken ”Tidigare artiklar”. Nya artiklar kommer att publiceras vartefter BJ hinner med att skriva. Hör av dig om du vill ha kommande artiklar som utskick via epost.

admin