Tema för WordPress

Välja tema till WordPress

BJ utgår från att du läst föregående artiklar, tagit till dig tips och råd samt köpt domänadress hos inleed.se. Nu är det dags för nästa steg, att välja tema till WordPress. BJ guidar dig i valet av tema med fokus på användarvänlighet, säkerhet och design…

 

Välja tema till WordPress

 

Välja tema till WordPress

BJ vill gärna leverera en personlig hemsida till sina kunder. Helst så arbetar BJ med fria händer, men gärna i ett nära samarbete med dig som kund för att kunna tillgodose önskemål och krav på bästa möjliga sätt. BJ ger dock ett allmänt råd att, istället för att välja ett gratistema, köpa ett tema. Ett sådant premiumtema ingår i BJ:s premiumversion. När du köper ett WordPress tema så finns det några viktiga saker att tänka på!

 

 

Var ska man börja?

En bra idé kan vara att börja med WordPress egen temakatalog och välja, installera samt testa gratisteman därifrån. Om du pekar på en av miniatyrbilderna på den sidan så ser du att man kan klicka sig vidare för mer information, demo samt installation. Du kan även se vilket betyg temat fått (1 till 5 stjärnor). Givetvis vill man se så många omdömen som möjligt och ett fåtal riktigt dåliga betyg. Om flera talar om problem som fått deras hemsida att krascha på något sätt så bör man dra öronen åt sig direkt. Du bör välja teman som ett företag står bakom, inte enskilda ”ensamvargar” som programmerar och designar teman. Notera att det finns marknader för teman som verkar vara företag, men som i själva verket är en slags portal för teman, då bör du istället kolla upp utvecklaren.

 

 

Viktigt vid val av WordPress tema

Att ett WordPress tema ska vara mobilanpassat/responsivt är en självklarhet i dagens läge då yngre föredrar att använda sina smartphones istället för att surfa på datorn. Om du är intresserad av statistik så finns det en del information om svenskarnas Internet användning hos internetstiftelsen.se. Ett tema ska också vara lättläst, enkelt att sköta samt säkert, och det bör finnas tillgång till bra support.

 

 

Komplexitet

Det har blivit vanligt med teman som har startsidor med massor av information och bilder så att man kan scrolla ner och få en snabb överblick. Bra på ett sätt, men dåligt på ett annat. Fördelen är att man snabbt kan bilda sig en uppfattning om företaget/organisationen. Nackdelen är att sidan då tyvärr blir långsammare, med alla komplexa koder. Välj då hellre ett tema med mindre info på startsidan och/eller bygg upp hemsidan med menyval till fristående sidor.

 

 

Läsbarhet

Arial och liknande stilar, så kallade grotesker, som inte har serifer (fina hårstreck) är att föredra. Det är också bra att inte tränga ihop texter och bilder för tätt. Det bör vara ”luft” emellan. Använd inte heller palettens alla färger till texterna samt håll dig till ett begränsat antal storlekar och varianter, då är du hemma vad beträffar stor del av läsbarheten.

 

 

Användarvänlighet

Hur lätt ett tema är att använda beror på om det är gratis eller om du betalar för det. Ett betaltema kallas ofta för premiumtema. Installera aldrig ett gratistema utanför WordPress egen katalog! Det kan inehålla skadlig kod. Oavsett om du väljer ett gratistema eller betalar för ditt tema så är det ett detektivarbete att hitta rätt tema. Ofta finns en premiumversion av gratisversionen och om du inte förstår hur CSS koden (designkoden) i WordPress fungerar så rekommenderar BJ att du betalar för temat. Då får då flera funktioner som inte finns i gratisversionen t.ex. att kunna ändra storlek på texten, färgerna och lägga in en slider på startsidan.

 

 

Support

Under information om temat kan du se när det är uppdaterat senast, och är det inte uppdaterat under det senaste året så finns en risk för att det håller på att bli gammalt och inte kommer uppdateras mer. På temats webbplats kan du kolla om det finns support och forum för svar på olika tekniska frågor. Det är viktigt att temautvecklaren är aktiv och uppdaterar sina teman regelbundet. BJ har valt teman från många olika leverantörer för att testa dessa och vill inte framhålla någon speciell, men en av favoriterna för tillfället är VW Themes.

 

 

Kontakta BJ för mer information!

Gratis eller betalt WordPress tema

Gratis eller betalt WordPress tema? Det bästa med dessa gratis teman är möjligtvis att de faktiskt är gratis. De kanske kan ge din hemsida ett lite mer personligt utseende än Twenty Seventeen, vilket är det standardtema som följer med installationen…

 

Gratis eller betalt WordPress tema

 

Gratis eller betalt WordPress tema?

Ett gratistema är svårt att anpassa, och det krävs att man kan en hel del om CSS (designkoden) för att ändra de mest elementära i designen. Det finns heller oftast ingen, eller mindre bra, support för gratis WordPress teman. Om du inte uppgraderar till en premiumversion från utvecklaren så är du i de flesta fall utelämnad till din egen envishet och logik. Detta med support är förståeligt. Hur roligt det än är för webbutvecklare att se sitt namn på nätet och bli kända och uppskattade för det de gör så handlar det ju även om överlevnad och att tjäna pengar. Vi får nog börja vänja oss vid att mycket på nätet kostar numera. Hur smart man än är att hitta gratislösningar så får man vad man betalar för.

 

Premium tema är värt pengarna

BJ tycker att betalda WordPress-teman oftast är värda investeringen. De spar en massa tid och vanligtvis kostar de bara runt 500 kronor, vilket oftast är en engångskostnad. Ett betalt tema ingår i BJ:s pris på premiumversionen. BJ har t.ex. valt ett tema från webriti.com till sin egen hemsida, men har testat teman från många olika leverantörer till sina kunder.

 

En Webbdesigner får oftast sin favorit bland alla tusentals teman och många liknar idag varandra beträffande de olika funktionerna. Däremot så ser valen för anpassning av temat olika ut. Man får därför lära sig ett nytt program i programmet vid byte av tema. Därför brukar varje webbdesigner rekommendera det tema denne känner sig bekvämast med.

 

DIVI är en populär sidbyggare som används inom WordPress ramar. Det är ett program i vilket man bygger hemsidor från blanka sidor, så att hemsidan blir unik. Ett liknande program, Elementor, kan kombineras med WordPress. Man kan alltså bygga vissa av hemsidans sidor med Elementor och vissa sidor med WordPress egen editor, Gutenberg. BJ kombinerar WordPress klassiska gränssnitt med ett premiumtema, olika tillägg samt Elementor. Hemsidans personliga prägel skapar BJ genom ändringar i CSS-filen. Detta arbetssätt gör det enklare för BJ:s kunder att lära sig sköta den hemsida som BJ har skapat. DIVI i sig kräver en helt egen kurs för att kunna hantera.

 

Viktigt att tänka på vid val av tema

Oavsett vilket tema en designer rekommenderar så är det några saker som är väldigt viktiga att tänka på. Ett tema bör ha uppdaterats ofta. Utvecklare som vill satsa på att förbättra sina teman ser till att uppdatera dessa regelbundet. Titta även på temats betyg. Om ett tema inte är speciellt populärt eller får kritik så tappar utvecklaren förr eller senare sannolikt motivationen att uppdatera det och temat upphör till sist att fungera. Teman som uppdateras ofta och har bra support är troligtvis byggda av ett seriöst långsiktigt företag som kommer finnas kvar ett tag framöver.

 

Välj ut ett gratistema och se hur det fungerar på olika enheter, se över vilka funktioner du får med. Lek med olika teman för att lära dig och för att jämföra. Det kan ju också tänkas att gratisversionen räcker för dig. Viktigt dock att det går att uppdatera temat till premium. Kolla även premiumtemats funktioner även om du väljer att använda gratistemat. Det kan till exempel vara bra att ha en slider på startsidan och att en ”back-to-top-button” finns med i temat. Det ska också vara lätt att ändra färger och typsnitt. Till sist så ska temat givetvis vara responsivt dvs det man populärt kallar mobilanpassat. I övrigt kan det finnas en mängd mer eller mindre ”nödvändiga” funktioner, men det mesta går att ordna med tillägg.

 

Ett nybörjarfel kan vara att stirra sig blind på hur ett tema ser ut på en datorskärm. Testa i ett tidigt skede även på surfplatta och på mobilen. Tänk på att merparten av Internetanvändarna idag använder mobil och surfplatta. Innan du väljer ett premiumtema så bör du kolla hur demosidan fungerar på alla enheter.

 

Kontakta gärna BJ för mer information!
1

BJ Webdesign
5.0
Baserat på 5 recensioner
powered by Google
Kaij Lundgren
Kaij Lundgren
08:44 15 Nov 18
Kvalité över förväntan! Bra kommunikation under processen. Är mycket nöjd med hemsidan och loggan. Dessutom prisvärt -... jag anlitar gärna BJ igen.läs mer
Pekka Nykopp
Pekka Nykopp
20:50 14 Nov 18
BJ fick ”fria händer” att bygga upp Podengoklubbens hemsida, vi blev inte besvikna. Hemsidan har en mycket proffsig ... layout och är lättnavigerad. Podengoklubben kan varmt rekommendera BJ till liknande uppdragläs mer
Robban Pal
Robban Pal
15:49 14 Nov 18
Vilken bra hemsida BJ har gjort åt mig. Jag är mer än bara nöjd! Och så billigt, näst intill genant. Kolla in... www.thcdalarna.se. Rekommenderas å det allra varmaste, support i världsklass!! Robban Palmehed – THC Dalarnaläs mer
Åsa Floderus
Åsa Floderus
06:57 14 Nov 18
Tack för bra samarbete och snabb återkoppling under hela resans gång. Hemsidan blev över förväntan med tanke på min... idétorka, men som kompenserades av din kreativitet. Så nöjd, kan varm rekommendera BJläs mer
Irma Aalto
Irma Aalto
15:04 13 Nov 18
BJ Webdesign har varit min trygghet i processen att som start up skapa en hemsida. De föreslår smarta lösningar,... arbetar snabbt och effektivt och framför allt lyssnar på kundens behov. I alla diskussioner känner jag att vi är en högt värderad kund för BJ Webdesign.läs mer
Se alla recensioner
js_loader