AI

AI i vårt vardagliga liv

I senaste inläggen har vi genom ChatGPT fått reda på vad ett par av de allmänt tillgängliga AI-verktygen kan hjälpa oss grafiska formgivare med, men hur kan man som privatperson på bästa sätt få stöd och hjälp av artificiell intelligens i sitt vardagliga liv…

 

 

Praktisk nytta med AI

Jag ställde givetvis frågan om vad AI kan hjälpa oss med i vardagen till ChatGPT.

 

Min fråga:

 

Hej Chat, Nu har jag fått en förklaring på vad AI är och exempel på vad några AI-verktyg kan hjälpa mig med inom mitt yrke. Hur skulle du säga att man som privatperson skulle kunna använda och få hjälp av dig på bästa sätt i det vardagliga livet?

 

Svar från Chat:

 

Hej! Det är fantastiskt att höra att du har fått en förklaring på vad AI är och hur det kan användas i ditt yrke. När det kommer till att använda mig som en AI-assistent i ditt vardagliga liv som privatperson, finns det många sätt jag kan hjälpa dig på. Här är några exempel:

 

1. Information och Kunskap: Jag kan hjälpa dig att hitta information om en mängd olika ämnen, svara på frågor och ge förklaringar på ett brett spektrum av ämnen.

 

2. Språköversättning: Om du behöver hjälp med att översätta texter eller förstå innehållet på ett annat språk, så kan jag hjälpa till med det.

 

3. Skriva och Redigera: Jag kan hjälpa dig att skriva och redigera texter för olika ändamål, som till exempel brev, e-post, rapporter, eller andra dokument.

 

4. Planering och Organisation: Jag kan hjälpa dig att skapa att-göra-listor, påminnelser och hjälpa till med att planera din dag.

 

5. Matlagning och Recept: Om du behöver receptidéer, råd om matlagningstekniker eller tips på maträtter baserat på de ingredienser du har, så kan jag hjälpa dig med det.

 

6. Hälsa och Välbefinnande: Jag kan ge generella råd om hälsa, kost och träning. Observera dock att jag inte kan ersätta en medicinsk professionell för medicinsk rådgivning eller behandling.

 

7. Underhållning och Avkoppling: Jag kan hjälpa till att hitta bok- eller filmtips, generera skämt eller berätta historier för att underhålla dig.

 

8. Resor och Geografi: Jag kan hjälpa dig att hitta information om resmål, ge vägbeskrivningar eller ge tips om kulturella seder i olika länder.

 

9. Teknisk Support: Jag kan hjälpa till med grundläggande tekniska problem och ge råd om användning av datorer, telefoner och andra elektroniska enheter.

 

10. Studiehjälp: Om du studerar kan jag bistå med att förklara koncept, ge exempel och hjälpa dig att förstå svåra ämnen.

 

Kom ihåg att jag inte kan ersätta professionell rådgivning eller experter inom specifika områden, och att det alltid är viktigt att använda sunt förnuft och konsultera experter vid behov, särskilt när det gäller viktiga beslut eller medicinska frågor. Med det sagt, så är jag här för att göra vardagen lite enklare och hjälpa till på olika sätt!

 

Källa: https://openai.com/chatgpt

AI bilder

AI, Artificiell Intelligens, kan hjälpa mänskligheten med mycket. Samtidigt kommer AI att ta över en del av människans jobb. Det kan var både till hjälp och stjälp. Inte ens vi formgivare kan känna oss säkra på att kunskaper i design kommer att vara efterfrågade…

 

 

Skapa bilder med hjälp av AI

Ett av de mer fascinerande användningsområdena inom design är att skapa bilder genom att beskriva för boten hur man vill att bilden ska se ut. Jag testade för att se vad pixlr.com kunde åstadkomma. Beskrivningen jag gav var ”Marilyn Monroe sitter i röd klänning på ett kontor framför en laptop”. Resultatet ser du på bilden. Jag konsulterade även ”Chat” angående den här typen av AI och fick som vanligt svar med blixtens hastighet.

 

Hej! Självklart, jag skulle gärna förklara det för dig.

 

För att skapa bilder från textbeskrivningar använder man något som kallas för generativ modeller. Dessa är en typ av artificiell intelligens som tränas på stora mängder data för att kunna generera nya, liknande data. Inom bildskapande finns det två huvudsakliga tekniker:

 

1. Generative Adversarial Networks (GANs): Detta är en typ av neural nätverksarkitektur som består av två neurala nätverk, en generator och en diskriminator. Generatorn försöker skapa bilder som är så lika de riktiga bilderna som möjligt, medan diskriminatorn försöker avgöra om en bild är genererad eller riktig. De två nätverken tränas samtidigt och konkurrerar med varandra. Slutresultatet blir en generator som kan producera realistiska bilder baserat på textbeskrivningar.

 

2. Transformer-modeller: Dessa modeller är utformade för att hantera sekvenser av data, som text. GPT-3.5, som jag är baserad på, är en sådan modell. Genom att mata in en textbeskrivning kan modellen generera en bild genom att extrapolera från den givna informationen och använda sina tidigare inlärda kunskaper om världen.

 

Här är en förenklad förklaring av hur processen kan se ut:

 

1. Datainsamling och förberedelse: För att träna en sådan modell behöver man en stor mängd data som består av textbeskrivningar kopplade till bilder. Till exempel, om man vill skapa bilder av hundar baserat på texten ”en brun hund som springer i en park”, behöver man träningsdata med liknande textbeskrivningar och matchande bilder.

2. Träning av modellen: Generellt sett tränas modellen genom att mata in textbeskrivningar tillsammans med motsvarande bilder och låta modellen lära sig mönster och samband mellan text och bild.

3. Generering av bilder från text: När modellen är tränad kan den användas för att skapa bilder från nya textbeskrivningar. Modellen genererar en bild genom att använda den givna texten som vägledning.

 

Det är viktigt att komma ihåg att resultaten inte alltid är perfekta och kan variera beroende på träningsdata och komplexiteten i textbeskrivningen. Ibland kan genererade bilder vara fantasifulla och inte exakt som man skulle förvänta sig.

 

Hoppas detta ger dig en bra överblick över hur AI kan skapa bilder från textbeskrivningar! Om du har fler frågor är det bara att fråga.

 

Källa: https://openai.com/chatgpt

Bild: https://pixlr.com/se/ai/ai-image-generator/

AI står för Artificiell Intelligens

Har länge tänkt skriva om AI, Artificiell intelligens. Tänkte att den som är bäst lämpad att förklara är AI själv. Jag börjar med att fråga om det är tillåtet att återge sådant som kommer från ChatGPT och fick inom 15 sekunder detta svar på mina frågor…

En första dialog med ChatGPT

Min fråga:

Hej, Jag heter Bert och har en frilansverksamhet, BJ Webdesign, med en teknikblogg. Jag undrar dels om du vill förklara för mig vad AI, Artificiell Intelligens är och om jag i min blogg får publicera de svar som jag får av dig. Har också tänkt att det ska komma fler inlägg med svar från dig på mina frågor om AI i synnerhet och teknik i allmänhet. Är det okej om jag kallar dig Chat för att göra vår dialog lite mer personlig?

 

Svar från Chat:

Hej Bert! Självklart kan jag förklara vad AI, Artificiell Intelligens, är. AI är ett område inom datavetenskapen som syftar till att skapa datorprogram eller maskiner som kan utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens. Det handlar om att ge datorer förmågan att lära sig från erfarenhet, anpassa sig till olika situationer och utföra uppgifter som att resonera, lösa problem, känna igen mönster och mycket mer. AI-system kan vara beroende av regler och programmering, eller så kan de använda metoder som maskininlärning och djupinlärning för att dra slutsatser från data.

 

Angående din andra fråga är jag här för att hjälpa till med information och svar på dina frågor om AI och teknik. Du får gärna publicera svaren som du får av mig på din teknikblogg, så länge du ger lämplig kredit och referens till källan. Det är en bra idé att dela kunskapen med din läsekrets!

 

Självklart kan du kalla mig ”Chat” om det gör dialogen mer personlig och angenäm. Jag är här för att hjälpa dig, så tveka inte att ställa fler frågor om AI eller andra teknikrelaterade ämnen.

 

Källa: https://openai.com/chatgpt

1

BJ Webdesign
5.0
Baserat på 5 recensioner
powered by Google
Kaij Lundgren
Kaij Lundgren
08:44 15 Nov 18
Kvalité över förväntan! Bra kommunikation under processen. Är mycket nöjd med hemsidan och loggan. Dessutom prisvärt -... jag anlitar gärna BJ igen.läs mer
Pekka Nykopp
Pekka Nykopp
20:50 14 Nov 18
BJ fick ”fria händer” att bygga upp Podengoklubbens hemsida, vi blev inte besvikna. Hemsidan har en mycket proffsig ... layout och är lättnavigerad. Podengoklubben kan varmt rekommendera BJ till liknande uppdragläs mer
Robban Pal
Robban Pal
15:49 14 Nov 18
Vilken bra hemsida BJ har gjort åt mig. Jag är mer än bara nöjd! Och så billigt, näst intill genant. Kolla in... www.thcdalarna.se. Rekommenderas å det allra varmaste, support i världsklass!! Robban Palmehed – THC Dalarnaläs mer
Åsa Floderus
Åsa Floderus
06:57 14 Nov 18
Tack för bra samarbete och snabb återkoppling under hela resans gång. Hemsidan blev över förväntan med tanke på min... idétorka, men som kompenserades av din kreativitet. Så nöjd, kan varm rekommendera BJläs mer
Irma Aalto
Irma Aalto
15:04 13 Nov 18
BJ Webdesign har varit min trygghet i processen att som start up skapa en hemsida. De föreslår smarta lösningar,... arbetar snabbt och effektivt och framför allt lyssnar på kundens behov. I alla diskussioner känner jag att vi är en högt värderad kund för BJ Webdesign.läs mer
Se alla recensioner
js_loader