Ett första steg mot en hemsida

Ett första steg mot en hemsida

Oavsett om man får hjälp med en hemsida eller inte, så är det många viktiga frågor man bör fundera på innan man sätter igång. Allt från domännamn på hemsidan till hur den ska synas bäst på nätet. BJ Webdesign hjälper dig med tips & råd…

 

Hjälp med hemsida

 

Hjälp med hemsida och registrering

Domännamnet kommer att bli din adress på nätet och viktigt för Googles sökmotorer. Tänk därför igenom detta noga. Det är bäst att inte spika företagsnamnet innan man har valt domännamn. Har du redan registrerat företagsnamnet är det ett naturligt val att använda samma till domänen, men kanske går det inte om det redan är upptaget. Du kan då exempelvis välja ett namn som beskriver vad ditt företag gör. Det finns idag flera olika typer av domäner, de vanligaste är .se och .com men driver du exempelvis en nätbutik kan kanske .shop bli rätt domän för dig. Du kan kontrollera om ett domännamn är ledigt och få tips och råd hos Internetstiftelsen. Tänk bara på att många stoppar spam genom att stänga av hela toppdomäner. Därför är toppdomäner som .se .com .org . nu eller liknande bäst att använda.

 

Bygga själv eller anlita ett proffs för hjälp med hemsida?

Att skapa och sköta om hemsidan helt och hållet själv låter kanske lockande, och med dagens tekniska lösningar är det fullt möjligt. Frågan som du dock kanske bör ställa dig är om du då använder tiden på rätt sätt? Det kan vara mer lönsamt att koncentrera sig på företagets kärnverksamhet för att skapa tillräckligt med intäkter så att du både kan ta ut lön till dig själv och betala proffs. Min erfarenhet är att det tar mer tid än vad man tror att skapa en tekniskt väl fungerande och tilltalande hemsida.

För att kunna publicera på Internet behöver du något slags publiceringsverktyg. Alternativen är många, några är gratis men då med vissa begränsningar och ofta med reklam. Det finns även företag som erbjuder dig en färdig hemsida där du bara lägger in texter och bilder, men då är du helt fast med deras mallar. Vilken lösning du än väljer, så se till att den är mobilanpassad. Jag arbetar själv med ett av världens mest använda publiceringsverktyg WordPress, vilket jag givetvis rekommenderar framför andra lösningar.

 

Val av webbhotell

De flesta webbhotell tillhandahåller idag en så kallad 1-click-lösning för att installera WordPress. Det betyder att man öppnar en WordPress-sida med, i stort sett, bara ett klick. Det är kanske inte riktigt så lätt, men nästan. Det finns många webhotell att jämföra, och här får du lite hjälp på vägen med att hitta rätt webbhotell. Tänk på att jämföra noga. 12 kr verkar ju billigast, men då får du inte SLL/HTTPS, vilket är en nödvändighet idag! Själv använder jag uteslutande inleed.se som är mycket billigt och har en fantastisk support även på telefon.

 

Hyra hemsida

Vill du slippa fundera på allt ovan erbjuder BJ hjälp med hemsida i ett nytt koncept där du hyr en hemsida och betalar en avgift per månad precis som du gör med ett mobilabonnemang. BJ erbjuder hjälp med hemsidan och skapar den i samråd med dig, och under hyrtiden tar BJ hand om alla praktiska detaljer. När hyrtiden är över har du möjlighet att själv sköta din hemsida eller låta BJ fortsätta ta hand om supporten. Läs mer om att hyra hemsida.

 

Hemsidan ska vara säljande

Att utgå ifrån en målgrupps behov, definiera kundens problem och slutligen erbjuda en lösning. Det är några av grundstenarna i all slags försäljning. Samma saker gäller även för din hemsida. Ett av dina mål med hemsidan är väl att den ska hjälpa dig att marknadsföra och sälja dina tjänster och/eller produkter. Bilderna bör därför ha rätt storlek och vara personliga, professionella och relevanta. Skriv lättförståeligt och tydligt, på samma sätt som när du pratar direkt med kunden. Använd gärna rubriker som hjälp att strukturera sidorna så att de blir lättlästa och hjälp läsaren att lätt komma vidare exempelvis med en ”call to action” knapp som uppmanar till en handling. Fundera på vilka sökord potentiella kunder kan tänkas använda på Google och använd de orden frekvent i din text. Du kan få hjälp med sökorden på Google Trends och Google Analytics. Genom Google Analytics får du även statistik över trafiken på hemsidan.

 

Hemsidan måste vara säker

Med ett SSL certifikat visar du att du prioriterar säkerhet. Detta är speciellt viktigt om du hanterar betalningar på hemsidan. Använder dina besökare dessutom Google Chrome som webbläsare visas hemsidan med SSL certifikat som säker och trygg (ett litet hänglås före hemsideadressen). Genom BJ får du inte bara hjälp med hemsida utan även med allt det tekniska.

 

Sökmotoroptimera för att synas bättre på Google

Ett sätt att underlätta för potentiella kunder att hitta din hemsida när de söker produkter och tjänster som du erbjuder är att köpa annonser kopplade till speciella sökord genom Google Ads. Detta är förhållandevis dyrt. Ett annat, helt gratis men inte så enkelt sätt, är att se till att alla sidor på din hemsida är optimerade för Googles sökmotor. Detta kallas sökmotoroptimering eller förkortat SEO, Search Engine Optimization. Använder du WordPress kan du ladda ner tillägget Yoast som ger dig konkret vägledning för SEO.

 

Ja, Jag vill gärna ha hjälp med hemsidan!

 

 

 

 admin